dimecres, 28 de maig del 2014

TENIR UN CASTELL A ANGLATERRA

Lluny del que pugui semblar, tenir un castell a Anglaterra no deixa de ser un veritable enrenou. Les despeses de manteniment són tan altes que, fins i tot aquestes famílies que, durant generacions, no s’han amoïnat més que pels banquets anuals i les caceres a organitzar, ara passen autèntiques dificultats per tirar endavant amb el seu castell.


Cal exprimir el cervell i fer volar la imaginació per veure de quina manera es pot treure rendibilitat al castell dels pares, avis, besavis, rebesavis... i així fins al principi dels temps. I això és el que, precisament, va fer fa uns anys l’actual comtessa de Carnarvon, lady Fiona, casada amb el vuitè comte d'aquesta conegude la nissaga. En morir el pare d’en Geordie –així és com ella anomena el seu espòs, el comte–, es van traslladar a Highclere, el castell on els Carnarvon viuen des del segle XVII.  
Lady Fiona, que a més de marit té dos fills i moltes factures per pagar, va decidir llogar el castell per alguns banquets, casaments, recepcions..., com fan molts propietaris de castells a Anglaterra i a Escòcia. Però la gran campanada la va donar gràcies a un bon amic, en Julian Fellowes, guionista de la pel·lícula “Gosford Park” de Robert Altman. Comenta Lady Fiona que en Julian volia rodar al castell dels seus amics la pel·lícula, però es veu que Robert Altman va optar per altres localitzacions... En Julian va persistir amb aquesta localització quan tenia escrit el guió d’una nova sèrie de televisió: “Downton Abbey”. Aquest cop ho va aconseguir.


Highclere Castle, situat a Berkshire, és el lloc on es filma l’exitosa sèrie de televisió que ha donat la volta al món i que té tants i tants seguidors en el nostre país –entre ells, servidora–, un castell que es pot visitar en els mesos d’estiu i la visita del qual és totalment recomanable. Vaig tenir l’ocasió de fer-ho el passat estiu, i no només em va impressionar el castell, els boscos, els jardins infinits, l’interior exacte a les escenes rodades allà, sinó que, a més a més, hi vaig descobrir la història d’una família de veritat.


Perquè Lady Fiona, la vuitena comtessa, no s’ha conformat en llogar la casa per a bodes i banquets, per a sèries de TV, o en fer-ne visites turístiques, sinó que s’ha dedicat a investigar en els orígens de la nissaga dels Carnarvon per a trobar-hi grans històries familiars. I, de moment, n’ha trobat dues, que ha convertit en dos llibres:

 

El primer, sobre la cinquena comtessa de Carnarvon, Lady Almina, la vida de la qual potser va inspirar bona part del que succeeix a la famosa sèrie, ja que transcorre en la mateixa època. Una dona que, a més a més de ser la filla il·legítima del banquer Rothschild (i la seva hereva), va casar-se amb el Lord Carnarvon que patrocinaria el descobriment de la tomba de Tutankamon.
El segon, la sisena comtessa de Carnarvon, Lady Catherine, a través de la qual teixeix la vida dels habitants del castell en la generació següent.

No he llegit encara els llibres de Lady Fiona –tot i que vaig comprar-ne el primer–, però endevino que tenen molt a veure amb Downton Abbey, amb Gosford Park, i en un castell que prova de mantenir-se de les històries extraordinàries que van succeïr entre els seus murs.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada