dilluns, 19 de novembre del 2012

MORT D'UN PALLASSOGabi, Fofó i Miliki, els famosos “Pallassos de la tele” per aquells que vam ser nens als anys 70. La televisió era en blanc i negre i tots els nens miraven els mateixos programes perquè només existia Televisió Espanyola. Costa de creure quan ho expliques als fills i solen observar-te com a un animal en espècie d’extinció, però no és una fàbula; és real.
            Ahir, després d’un estimulant cap de setmana a la muntanya en bona companyia, arribava a casa i posava les notícies: Miliki, el pallasso de tots els nens dels anys setanta, ha mort. Era l’últim dels tres germans que formaven aquell entranyable programa que sempre començava amb la pregunta: “¿Cómo están ustedeeees?”. Van sortir unes imatges en blanc i negre i un glop d’emoció em va agafar desprevinguda.


Avui el mirem i ens sorprenem de com vibràvem els nens d’aleshores amb un programa sense colors, un mateix escenari, gens d’efectes especials i unes cançons enganxifoses que reproduíem a l’endemà, a cor què vols, al pati de l’escola. Però no és tan estrany com sembla, perquè si ens aturem un instant a rumiar, no hi ha tanta diferència entre el que ens emocionava a nosaltres i el que els emociona ara a ells. Som a l’època dels grans espectacles, amb efectes sonors i visuals per tirar-te de cul a terra, però sovint ens trobem que allò que més atrau l’atenció dels nens d’avui és la cosa menys vistosa i menys cara. Ho dic amb coneixement de causa i també perquè molts pares, tiets i padrins m’ho han comentat: arriba el Pare Noel, arriben els Reis i omplen la casa de joguines de colors, brillants i efectistes. I aleshores deixem que els nens comencin a jugar enmig d’aquella abundància –cada vegada de més mal gust, cal dir-ho–. I quan menys ho esperem, tots aquests paquets queden allà, en un racó, perquè el nen ha vist un petit objecte –una pilota de goma, un io-io, una baldufa de fusta...– i allò es converteix en la joguina més preuada dels dies que segueixen; i quan comença l’escola i els mestres els deixen portar un regal de Nadal a classe, porten allò, el petit objecte que sovint no té ni color, ni llum, ni grans efectes especials.Miliki cantava allò de “Había una vez... un circo que alegraba siempre el corazón”, i també deia coses com “Somos felices si a un niño hacemos reír”. Perquè aquesta és la missió del pallasso i la seva màxima grandesa: arrencar un somriure, fins i tot a aquells nens que no en tenen cap motiu. Un ofici infravalorat, penso, i gràcies al qual molts nens i nenes d’ara i d’abans veuen un bocinet de cel per uns instants. Només cal que coneguem una mica més el que fan els Pallassos sense Fronteres, per posar un exemple, a racons de món on els nens són sistemàticament oblidats a causa de les guerres i altres egoismes adults; o més a prop de casa, a alguns hospitals d’arreu de Catalunya, on podem trobar els Pallapupas pels passadissos i habitacions: ells, amb la bata blanca, el nas vermell i una humanitat increïble encomanen somriures i bons moments a nens que veritablement ho necessiten. Segur que mai a la vida hi haurà un pallasso que sigui reconegut amb un Premi Nobel, ni falta que li fa, perquè aquests homes o dones de nas de patata i mirada senzilla en tenen prou amb un altre premi, per ells molt més gran, que és el somriure sincer d’un infant i, per què no, també d’un adult. Perquè tal i com diu en Tortell Poltrona citant un geni prou conegut anomenat Charles Chaplin, “un dia sense riure és un dia perdut”. Quanta raó!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada