dilluns, 27 de gener del 2014

EL COMPLEMENT PERFECTE DE L'HOME

1933: les dones de casa nostra poden dipositar per primera vegada el seu vot en una urna. La seva opinió, com a gran novetat, compta igual que la de qualsevol home.


Ens hem de remetre a la tercera dècada del segle XX, doncs, per assistir al principi del camí de la igualtat entre els homes i les dones en aquest país. Un dret, tanmateix, que els seria arrabassat aviat quan, després d’una guerra civil de tres anys, el franquisme les tornés a situar en el lloc que aquest moviment creia que els corresponia.

Si durant els anys republicans s’havia encetat el camí, si durant la guerra la dona va adquirir el rol de cap de família –a manca dels homes–, si ella va ocupar durant el conflicte els llocs de treball que els homes havien deixat buits per anar al front –a les fàbriques, al camp, als tallers–, quan els nacionals van entrar a casa nostra tot això es va acabar.
            Als anys quaranta la dona tenia la majoria d’edat als 23 anys –els homes als 21– i entre els 17 i els 35 anys havia de fer el “servicio social” si volia trobar una feina, o adquirir un títol, o simplement obtenir el carnet de conduir.  Qualsevol tràmit havia de comptar amb el consentiment de l’espòs o del pare. L’únic motiu que podia tenir la dona per a treballar era la pura necessitat econòmica, mai de la vida la vocació o les ànsies d’emancipació. Si aquesta estava casada, era especialment mal vist que hagués de treballar, ja que la bona imatge imposada pel Règim sobre la dona era la de “mare i esposa abnegada”. La Sección Femenina de la Falange predicava frases com ara aquestes perles:

Que tu vida sea abnegación y sacrificio.
Busca siempre ser el exacto complemento del hombre.
No traiciones tu magnífico destino de mujer, entregándote a funciones varoniles.


Vaja, que en la quarta i la cinquena dècada del segle XX el progrés i la igualtat eren el més semblant a una pel·lícula de ciència ficció. Tot plegat no va millorar gaire als seixanta, quan a altres països la dona lluitava fervorosament pels seus drets. Li van fer falta certs esdeveniments, com la mort natural del dictador i el procés de transició cap a les llibertats democràtiques, per a començar a treure el cap i demostrar que, a més a més d’esposa i de mare, valia per a un munt de coses més. I no només per a fer les mateixes feines que l’home, o per a liderar projectes, recerques científiques, grans empreses i altres iniciatives, sinó també per a decidir amb total llibertat de quina manera volia ser, què volia pensar i quin era el futur pel qual volia lluitar. El seu cos i la seva ment no pertanyien ja a ningú més que a ella mateixa. Res de permisos masculins ni de l’Estat.
            I així arribem a dia d’avui, en què celebrem que ja queden enrere aquells dies en què les tropes de Franco van posar els peus a Catalunya. De cop i volta, però, certes iniciatives aixequen altra vegada les nostres sospites: un nou adoctrinament dels nostres infants a través de la reforma educativa del sr. Wert... i, ara, una proposta de nova llei que restringeix el dret de la dona a l’avortament fins a cotes escandaloses. Adoctrinament, restricció dels drets... quin serà el següent? Fins a quin punt la societat moderna, lliure, democràtica acceptarà aquest retorn al passat?

Molt encertada. L'he trobat al Twitter. Un disseny d'Idoia Vallverdú



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada